Photobucket

Friday, May 15, 2009

DOA MENDAPAT REZEKI HALAL


Maksudnya : "Ya Allah, wahai Zat Yang Maha Kaya, wahai Zat Yang Maha Terpuji, wahai Zat Yang Memulai, wahai Zat Yang Mengembalikan, wahai Zat Yang Maha Penyayang, wahai Zat Yang Maha Pengasih. Cukupilah kami dengan kehalalan-Mu dari keharaman-Mu. Cukupilah kami dengan anugerah-Mu dari selain-Mu Semoga Allah sentiasa melimpahkan rahmat dan kesejahteraan atas junjungan kita Nabi Muhammad S.A.W, keluarga dan para sahabat beliau."


Penjelasan : Telah diceritakan bahawa sebahagian Ulama berkata: " Sesiapa yang membiasakan membaca doa tersebut sesudah solat fardu minimum satu kali, maka Allah menjadikan kaya kepadanya. Atau barangsiapa yang membaca doa tersebut sesudah solat Jumaat maka hutangnya akan lekas berbayar dan dirinya akan merasa kaya dari orang yang kaya lainnya. Sehingga dengan demikian hidupnya akan menjadi tenteram, mensyukuri apa yg diberikan Allah kepadanya.

2 comments:

  1. "DAN APABILA HAMBA-HAMBA KU BERTANYA KEPADAMU(MUHAMMAD)TENTANGKU,MAKA SESUNGGUHNYA AKU DEKAT.AKU KABULKAN PERMOHONAN ORANG YANG BERDOA APABILA DIA BERDOA KEPADA KU.HENDAKLAH MEREKA ITU MEMENUHI PERINTAHKU & BERIMAN KEPADA KU AGAR MEREKA MEMPEROLEH KEBENARAN"~(Al-Baqarah 2:189)~

    ni salah ni, sila tengok di alquran, surah Al-Baqarah ayat ke 189, berkenaan bulat sabit, tanda waktu bagi haji. Sila tgk blk di alquran dan betulkan ye. Terima kasih.

    ReplyDelete
  2. yg salahnye ape ye?bila saya check balik,ayat 189 yg salah.yg betul ayat 186.terima kasih.

    ReplyDelete